MY DARLING CLEMENTINE with STEVE NIEVE – COUNTRY DARKNESS VOL. 1 (EP)

Soms begrijpen we er niets van waarom bepaalde zangers, zangeressen of groepen er maar niet in slagen om internationale beroemdheid te verwerven. Een muzikant die bij ons tonnen respect weet af te dwingen is de Britse singer-songwriter Michael Weston King uit Birmingham. Hij was de oprichter, songschrijver en leadzanger bij de geweldige alt.countryformatie ‘The Good Sons’. Daarna ging hij resoluut voor een solocarrière waarin hij tien albums uitbracht en sinds 2010 treedt hij samen met Lou Dalgleish, zijn muzikale echtgenote sinds 2000, op als duo onder de naam ‘My Darling Clementine’.

In 2011 verscheen hun eerste album “How Do You Plead?”, gevolgd door “The Reconciliation?” uit 2013, “The Lucky Bag”-ep uit 2014, “The Other Half” uit 2015, “The Riverbend” uit 2016 en “Still Testifying” uit 2017. Ze worden vaak vergeleken met de Amerikaanse echtpaar-duo’s Tammy Wynette en George Jones of Johnny Cash en June Carter, maar wij vinden toch dat ze doorheen de voorbije jaren vooral hun eigen sound hebben gecreëerd.

Ze hebben allebei een mateloze bewondering voor de songs die Elvis Costello in het countrygenre heeft geschreven en dat vertaalt zich nu in een vier songs tellende ep die “Country Darkness Vol. 1” als titel kreeg. Deze nummers werden in de opnamestudio ingespeeld door Costello-toetsenist Steve Nieve op piano, orgel en keyboards, terwijl Stan Sheridan op gitaren, Colin Elliot op bas en cello, Dean Beresford op drums en Tom Wright op pedal steelgitaar spelen. Lou Dalgleish en Michael Weston King zingen zeer overtuigend samen op deze vier liedjes van Elvis Costello.

Als eerste single werd gekozen voor de song “Heart Shaped Bruise” die voor het eerst in 2004 te horen was op het album “The Delivery Man” van ‘Elvis Costello & The Imposters’. Daarna volgt het zeer mooie liedje “Stranger In The House” dat Costello schreef voor het in 1979 verschenen album “My Very Special Guests” van countrylegende George Jones en later tot wereldhit werd gezongen door Rachel Sweet. Die als tweede single uitkomende song kan u op de bijgaande video in een live-uitvoering door ‘My Darling Clementine’ beluisteren.

Song nummer drie is het door Costello samen met Paul McCartney gecomponeerde “That Day Is Done” dat in 1989 op het album “Flowers In The Dirt” van de Beatle stond. Als vierde en laatste track op deze ep brengt het Britse muzikale echtpaar de song “I Felt The Chill Before The Winter Came”, een liedje dat Elvis Costello samen met Loretta Lynn schreef en dat hij zelf opnam op zijn door T Bone Burnett geproduceerde album “Secret, Profane & Sugarcane” van 2009.

Vermits er ‘Volume 1’ onder de albumtitel “Country Darkness” staat zijn wij nu al in blijde verwachting van een ‘Volume 2’ die er ongetwijfeld spoedig zit aan te komen. Michael Weston King en Lou Dalgleish hebben wellicht al enkele nummers gekozen om voor die volgende plaat van ‘My Darling Clementine’ op te nemen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fretsore Records
distr.: Continental Record Services (CRS)

video